Regał do spiżarni – kuchenny pomocnik

Oczywiste jest, że od wieków gospodynie domowe przygotowywały przetwory na zimę, stosując sprawdzone receptury swoich matek czy babć. Od niedawna ta forma robienia zapasów wpisuje się na dobre do tradycji prawie każdego gospodarstwa domowego, a to za sprawą mody na różne kiszonki, które mają wzmocnić zdrowie domowników. I tutaj powstaje problem z przechowywaniem wypełnionych witaminami słoików, garnków czy beczek. Dobrze zaopatrzyć się w funkcjonalny regał do spiżarni, niezależnie od tego gdzie takowy zostanie umieszczony.

Dobre miejsce na spiżarnię

Najczęściej wybieranym miejscem na spiżarnię jest piwnica, garaż czy schowek pod schodami, ale jeśli jest taka możliwość, to dobrze jest zaaranżować kącik na spiżarnię blisko kuchni. Staje się wtedy podręcznym schowkiem z szybkim dostępem, co jest ważne podczas codziennego czy okazjonalnego przygotowywania domowych posiłków. Niezależnie od miejsca do przechowywania warto wybrać odpowiedni regał do spiżarni.

Rodzaje regałów do spiżarni

Przede wszystkim regał do spiżarni powinien być wytrzymały. Te wszystkie słoiki, beczki czy inne pojemniki, wraz z ich zawartością, są bardzo ciężkie i ważne jest, aby regał ten ciężar utrzymał. Ze względu na materiał, z którego są wykonane, rozróżniamy ich trzy podstawowe typy:

– regały metalowe,

– regały drewniane,

– regały z tworzyw sztucznych.

Jeśli chodzi o wymiary, to jest tak szeroki wybór na rynku, że z pewnością każdy znajdzie odpowiedni dla siebie. W razie potrzeby wiele firm oferuje również wykonanie regałów z wymiarami i ilością półek na zamówienie.

Wygoda i funkcjonalność

Tworząc domową spiżarnię, warto pamiętać o zapewnieniu odpowiednich warunków do przechowywania żywności, co wcale nie jest prostym zadaniem.

Trzeba wiedzieć, że te wszystkie, pieczołowicie przygotowywane dżemy, soki, kiszone ogórki, buraki czy marynowane grzyby i papryki, potrzebują nie tylko odpowiedniej temperatury, wilgotności powietrza, ale również zaciemnienia. W wielu przypadkach sprawdzi się zamykany regał do spiżarni, aby zapewnić przetworom brak dostępu światła dziennego.

Obecnie spiżarnie służą nie tylko zimowaniu weków, ale również przechowywaniu innych zapasów żywności. Podczas aranżacji domowych kuchni dba się teraz o zapewnienie przestrzeni i rezygnuje z dużej ilości szafek, dlatego w spiżarniach często znajdują się makarony, kasze, przyprawy, napoje czy mąka i cukier. Zapewniając odpowiednie warunki i dla tych produktów, a także dbając o estetykę i funkcjonalność, warto wybrać taki regał do spiżarni, który zmieści wszystko, co chcemy i pomoże utrzymać porządek.